Vzdrževanje in čiščenje plinskega žara

plinski žar

Bliža se poletje in s tem tudi sezona žara. Verjetno si tudi ti eden izmed posameznikov, ki obožuje pripravljanje jedi na žaru, še bolj pa njihovo okušanje. Dejstvo pa je, da vzporedno s sezono žara pride tudi skrb zanj. Če imaš doma plinski žar, dobro veš, da je za njegovo vzdrževanje potrebnega kar nekaj časa. Vzdrževanje žara je namreč sestavljeno iz treh različnih ciklov: ob vsaki uporabi, vsakih 10 uporab in enkrat letno. Spodaj smo našteli, kaj je pomembno pri vsakem ciklu.

Vsaka uporaba

  • Vsakič ko žar vklopiš, ga popolnoma ogrej. Visoka temperaturo bo žar očistila in razkužila;
  • S čopičem ali tršo krtačo skrtači kuhalne rešetke. S tem boš odstranil ostanke in si zagotovil čisto površino za kuhanje;
  • Po končani peki ponovno povečaj temperaturo. S tem boš poskrbel, da bodo na tvojem žaru izgoreli vsi ostanki maščobe;
  • Takoj ko se žar ohladi, ga pokrij.

Vsaka 10 uporaba

  • Odstrani kuhalne rešetke in jih obojestransko očisti;
  • Ko odstraniš kuhalne rešetke, očisti kovinske pregrade, ki so nad gorilniki in pod odstranjenimi rešetkami. S tem boš preprečil, da na njih ostane umazanija, ki lahko kasneje povzroči nenadzorovan ogenj;
  • Temeljito očisti notranjost žara. Umazanijo lahko streseš v posodo za kapljanje maščobe;
  • Posodo za kapljanje maščobe očisti. Če to ni možno, priporočamo, da posodo v celoti zamenjaš;
  • Vse sestavne dele plinskega žara sestavi nazaj in zakuri žar. Pusti, da se segreva približno 10 minut oziroma dokler iz žara ne izhaja vsaj malo dima.

žar

Enkrat na leto

Če žara skozi zimo ne uporabljaš, priporočamo, da naslednji postopek izvedeš ob koncu sezone. V primeru da žariš celo leto, izberi lep dan in opravi naslednji postopek.

  • Odstrani kuhalne rešetke in jih namoči v vroči milnici;
  • Odstrani pregrado in tudi to namoči v vroči milnici;
  • Temeljito očisti notranjost žara. Obloga masti lahko na žaru ostane, kot zaščitna plast na kovini;
  • Ko odmakneš vse elemente, zakuri žar. Ob tem bodi pozoren na plamen iz gorilnikov. Če je ta neenakomeren, je potrebno očistiti tudi gorilnike. To storiš tako, da odstraniš gorilnike in majhno žico ali čistilec za cevi potisneš skozi majhne odprtine (luknje ob strani gorilnika). Zatem nežno udari gorilnike po tleh, saj boš s tem odstranil umazanijo iz notranjosti gorilnika. Gorilnike nato ponovno namesti in prižgi žar. Če je plamen enakomeren, potem je bil postopek čiščenja izveden korektno. V nasprotnem primeru moraš korak ponoviti;
  • Očisti ali zamenjaj posodo za kapljanje maščobe;
  • Medtem ko notranjost žara namakaš v vroči milnici, žar zapri in operi zunanjost;
  • Speri rešetke in pregrado ter ponovno sestavi žar;
  • Žar prižgi in ga pusti, dokler se vsi notranji deli ne segrejejo in posušijo;
  • Po koncu sezone žar zapri in ga odklopi od dovoda za plin. Žar pokrij in ga postavi na varno mesto.
Prejšnji članekAirTag: Kaj je in zakaj ga potrebujete?
Naslednji članekVse, kar morate vedeti o estrihu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.