Življenjski cikel izdelkov in storitev ter njegove izboljšave z okoljskimi inovacijami

  Življenjski krog
  Photo by Tashatuvango on iStock
  Življenjski cikel izdelkov in storitev ter njegove izboljšave z okoljskimi inovacijami

  Kdaj

  9. decembra, 2022    
  9.00-16.00

  Vrsta dogodka

  Razumevanje življenjskega cikla izdelkov in storitev je pogoj za učinkovito optimizacijo poslovnih procesov, trajno zmanjšanje stroškov poslovanja in družbeno odgovoren odnos do okolja. Okoljske (trajnostne) inovacije poslovnih procesov so eno izmed ključnih gibal razvoja pri dvigu poslovne uspešnosti in konkurenčne prednosti podjetja.

  S pridobljenim znanjem boste izboljšali svoj sistem vodenja (ISO 14001, ISO 9001). Z izdelavo akcijskih načrtov za vaše okoljske inovacije boste v podjetju aktivirali proces nenehnega izboljševanja v skladu s konceptom PDCA in posledično dolgoročno zmanjšali stroške poslovanja podjetja.

  Vabimo vas, da nam svoja vprašanja pošljete že vnaprej na seminarji@siq.si in poskrbeli bomo, da boste tekom delavnice prejeli koristne odgovore.

  PRIJAVITE SE NA DELAVNICO

  Namen

  Namen izobraževanja je udeležence seznaniti z metodami prepoznavanja življenjskega cikla izdelkov in storitev ter vzpodbuditi okoljske inovacije, ki lahko izboljšajo vpliv na okolje in prispevajo k učinkovitejši rabi virov. Razumevanje in poznavanje življenjskega cikla je pogoj za uspešno identifikacijo in izvedbo okoljskih inovacij, ki spreminjajo vzorce porabe in proizvodnje ter posledično trajno znižujejo stroške poslovanja (poraba surovin in energije, raba vode, količina odpadne vode in odpadkov ter možnost ponovne uporabe itd).

  S preprostim orodjem se boste naučili prepoznati okoljske vidike in ključne dejavnike povezane s proizvodi v različnih fazah življenjskega cikla ter poiskati dobre ideje za izboljšanje svojih procesov in izdelati akcijski načrt za uvedbo okoljskih inovacij.

  Vsebina

  • Teoretični del:
  1. Življenjski cikel
  2. Okoljske inovacije
  • Praktični del:
  1. Uporaba orodja za presojo vpliva življenjskega cikla izdelka ali storitve. Udeleženci si sami izberejo izdelek ali storitev na katerem s preprosto metodo opravijo analizo življenjskega cikla in identificirajo ključne okoljske vidike. Predstavitev najboljših primerov (vodeno samostojno delo).
  2. Prepoznavanje ključnih področij, ki jih je možno z vidika okolja izboljšati. Kot osnovo udeleženci identificirajo ključna področja v življenjskem ciklu, ki jih je možno z vidika okolja izboljšati. (vodeno samostojno delo).
  3. Kreiranje idej za inovacije ter izdelava akcijskega načrta za uvedbo okoljske inovacije. Udeleženci zberejo, izberejo in predstavijo najboljše ideje za okoljske inovacije. Izbrane okoljske inovacije se uporabi za izdelavo akcijskega načrta za njihovo uvedbo (vodeno delo po skupinah).

  Ciljna skupina

  • Predstavniki in skrbniki sistemov ravnanja z okoljem,
  • skrbniki sistemov kakovosti,
  • vodstven kader majhnih in srednje velikih podjetij,
  • lastniki poslovnih procesov,
  • razvojniki in tehnologi,
  • predstavniki podjetij, ki želijo trajno zmanjšati stroške poslovanja,
  • predstavniki podjetij, ki želijo postati okoljsko inovativna,
  • ter vsi, ki vas to področje zanima.

  Dodatne informacije: Tanja Benček, telefon: (01) 5609 894, e-pošta: tanja.bencek@siq.si  

  PRIJAVITE SE NA DELAVNICO

  Prejšnji članekE-seminar: ZVO-2 – zakon, ki spreminja pravila ravnanja z okoljem – pripravite se sedaj!
  Naslednji članek31. sejem Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.