V otroški sobi naletela na tak prizor

pajki pajek

Claudia Domrose iz Australije je na spletu objavila posnetek, ki bi marsikomu pognal strah v kosti. V sobi njene hčerke se je namreč zaredila množica pajkov.

Na posnetku najprej pokaže en kot, v katerem je približno 50 pajkov, nato pa kamero obrne še v drugi kot, kjer jih je bilo vsaj še enkrat toliko. Pajki, ki so sicer še ‘mladički’, so za naše razmere veliki. Gre namreč za predstavnike pajkov, ki sodijo v družine pajkov lovcev (Sparassidae). Odrasli imajo razpon nog od okoli 15 pa vse do 30 cm, medtem ko je telo dolgo približno 1,8 cm. So plenilski pajki, a za ljudi niso tako nevarni, kot bi morda mislili. Človeka načeloma ugriznejo le, če se branijo, v primeru ugriza pa je treba prizadeto mesto hladiti z ledom.

Claudia se pajkov ni prestrašila, dejala je celo, da so prikupni. V posnetku se je pošalila, da se bodo zdaj odselili in hčerko vprašala, ali raje kar zažgejo hišo. Kot poročajo tuji mediji, se je zagata rešila sama od sebe – pajki so sami odšli na prosto.

Kako naravno odgnati pajke

Pajke v naše domove načeloma privablja toplota. Pot bi jim lahko prekrižali z mešanico destilirane vode in eteričnega olja poprove mete. Mešajte v razmerju 10-15 kapljic eteričnega olja na 1 dl vode. Popršite mešanico po okvirjih oken in vrat ter po kotih. Vonj je pajkom načeloma neprijeten in v vaš dom bodo vstopili le tisti najbolj vztrajni.

Namesto poprove mete lahko uporabite tudi eterično olje evkaliptusa, cedrovine, čajevca ali citrusov. Namesto pršenja lahko uporabite tudi izparilnik.

V vaš dom pajki vstopajo tudi zato, ker imajo pri vas poleg toplega zraka tudi več lahko dostopne hrane. Zato velja upoštevati nasvet, da ne privabljajte v vaš dom insektov, ki so hrana pajkov. Zvečer zato pazite, da zračite ob ugasnjenih lučeh. Tudi ni dobro, da imate vsa okna ves čas odprta – ne na stežaj in niti na nagib. Skozi odprta okna ali vrata lahko namreč insekti ves dan prosto vstopajo v vaš dom.

Pobijanje ni rešitev

Če trpite za strahom pred pajki, arahnofobijo, lahko poskusite premagati strah tako, da vam pri tem pomaga nekdo, ki mu zaupate. Pajka naj ujame pod steklen kozarec, vi pa si ga poglejte. Nato naj ga odnese v naravno okolje. Morda boste sčasoma le ugotovili, da vam te mali živalice nočejo nič hudega. Nasprotno. Pajki so v resnici koristni, saj s svojim prehranjevanjem zmanjšujejo populacijo komarjev in drugih (tudi škodljivih) insektov. Da bi pajke približali otrokom, jim pokažite animacije o pajkcu Lucasu. Kratke risanke približajo pajke na simpatičen način. Pomagajte naravi in zagotovo se nam bo to nekoč povrnilo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako organizirati živila v hladilniku?
Naslednji članekGradnja hiše v lastni izvedbi

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.