Portal sofinanciran
s strani

09.11.2018      6:28
Sončna elektrarna

Sončna elektrarna za samooskrbo: Koliko stane in ali se izplača?

4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7.000 € in 11.000 €.4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7.000 € in 11.000 €.

4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7.000 EUR in 11.000 EUR. S tem pocenite elektriko za 75 %, investicija pa se vam z Eko skladom povrne že v 10 letih.

Sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo je trend, ki se mu boste težko izognili v naslednjih letih. Za pridobivanje električne energije poskrbita sončna energija in solarni paneli v katerih so sončne celice, katere namestimo na streho hiše ali kakšnega drugega objekta (npr. kozolec). S tem pocenite elektriko za 75 %, investicija pa se vam z Eko skladom povrne že v 10 letih. Izgradnjo sončne elektrarne zaupajte preverjenim izvajalcem, saj bo lahko sončna elektrarna delovala tudi do 30 let. Sončno elektrarno priporočamo še zlasti vsem, ki ogrevajo dom s pomočjo električne energije (npr. toplotna črpalka ali IR paneli).

Cena sončne elektrarne za 4-člansko gospodinjstvo?

Da bi izračunali povprečen strošek sončne elektrarne moramo malo porudariti podatke. V Sloveniji je po zadnjih podatkih SURS 824.618 gospodinjstev, od tega 269.650 enočlanskih gospodinjstev (32,7 %) in 122.195 4-članskih gospodinjstev (14,8 %). Vsa gospodinjstva skupaj letno porabijo 3.327 Gwh električne energije, iz česar lahko izračunamo, da vsa 4-članska gospodinjstva v povprečju letno porabijo 493.061.400 kWh elektrike, oziroma, da posamezno 4-člansko gospodinjstvo porabi cca. 4.035 kWh elektrike. V splošnem se sicer uporablja podatek, da znaša povprečna poraba električne energije v Sloveniji med 4.000 in 4.200 kWh / leto.

Cena sončnih celic (250 W) v panelu brez montaže se sicer giblje med 150 EUR - 250 EUR / kvadratni meter. Ali drugače, cene sončne elektrarne na ključ pa znaša med 2.000 EUR/kWp - 3.000 EUR/kWp.

Ker vemo, da fotonapetostni modul nazivne moči 1 kW v povprečju letno proizvede 1.100 kWh električne energije, lahko izračunamo povprečno ceno sončne elektrarne na ključ.

4-člansko gospodinjstvo bo za sončno elektrarno na ključ odštelo med 7.000 EUR in 11.000 EUR, odvisno od ponudnika, kvalitete panelov, garancije in še bi lahko naštevali. Več o tem tukaj.

Kdaj se investicija v sončne elektrarne povrne?

Ugotovili smo, koliko vas bo stala domača sončna elektrarna, zdaj vas verjetno zanima, kdaj se bo povrnila investicija? V povprečju lahko rečemo, da se investicija v domačo mikro sončno elektrarno povrne med 10 in 12 leti, odvisno od tega, če lahko izkoristite nepovratna sredstva Eko sklada. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala tudi do 30 let.

Kakšen bo mesečni strošek porabe električne energije po namestitvi sončne elektrarne?

Okvirno bo vaš mesečni strošek za električno energijo nižji za cca. 75 %. Da, nekaj boste morali vseeno plačevati, sicer ne same rabe elektrike, temveč strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ostali stroški pa se stečejo v morebitni manjko pridelane elektrike, po letnem poračunu.

Prednosti sončne elektrarne

Sončna elektrarna ima številne prednosti in zelo smiselna naložba iz vsaj štirih razlogov:

• manj boste plačevali za elektriko,
  • vrednost vaše nepremičnine bo zrasla,
  • postali boste energetsko samooskrbovani oz. neodvisni od izpadov in dražitve elektrike,
  • prispevali boste k »zeleni« prihodnosti (ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida in torej ne vplivate na globalno segrevanje).

Slabosti sončne elektrarne

Slabih strani sončne elektrarne pravzaprav ni, gre za naložbo, ki se definitivno izplača. Natančneje, investicijo v mikro sončno elektrarno boste povrnili v 10 letih, ob tem pa je pomembno, da lahko življenjska doba sončne elektrarne doseže 30 let. Edina slabost bi lahko bila relativno visoka začetna investicija, ki pa se, kot rečeno, povrne.

Garancija sončne elektrarne?

Garancija sončne elektrarne navadno traja od 10 do 25 let, večina ponudnikov pa nudi tudi dodatne garancije, kot je denimo garancija na ne-puščanje strehe pod sončno elektrarno.

Kakšno sončno elektrarno potrebujem?

Ker boste z domačo mikro sončno elektrarno samooskrbovali svoje potrebe po električni energiji je zelo pomembno, kako sončno elektrarno dimenzionirate. Ali drugače, koliko sončnih celic potrebujete, denimo na strehi. Cilj je, da čim bolj točno zadenete svoje letne potrebe oziroma da bo vaša sončna elektrarna služila vašim potrebam.

Vsak ponudnik sončne elektrarne na ključ vas bo tako najprej vprašal, koliko elektrike porabite na leto, takoj zatem pa, koliko računate, da jo boste porabili v prihodnosti, če denimo kmalu načrtujete vgradnjo toplotne črpalke ali morda nakup električnega avtomobila. Da, eno gre lepo z drugim. Čez prst velja, da si morate omisliti sončno elektrarno velikosti nekoliko pod vašo letno porabo električne energije.

Seveda sledi stavek, ki ga verjetno pričakujete – točno velikost boste določili preko svetovanja preverjenega ponudnika za vzpostavitev vaše sončne elektrarne, po ogledu objekta. Morda vam pomaga podatek, da v Sloveniji fotonapetostni modul nazivne moči 1 kW v povprečju letno proizvede 1.100 kWh električne energije na 1 kW. Seveda pa so sončne elektrarne modularne, kar pomeni, da lahko sončne celice (solarne celice) kasneje dokupite in nadgradite zmogljivost vaše sončne elektrarne.

Cenejše ogrevanje zaradi sončne elektrarne?

Sončna elektrarna bo pocenila vaš strošek električne energije. Kaj strošek ogrevanja? Lahko sončna elektrarna zagotovi cenejše ogrevanje? Presenetljivo, da. Da, če seveda uporabljate električne ogrevalne naprave, kot so IR paneli, toplotna črpalka, električno talno gretje, itd.

Koliko traja časa montaža sončne elektrarne?

Gradbena dela so minimalna in hitra, sama montaža sončne elektrarne običajno traja le 1 dan. Vašo sončno elektrarno zgradimo po načelu »vse na ključ«, kar pomeni, da mi poskrbimo za izvedbo celotnega postopka: od začetnega strokovnega svetovanja in ogleda objekta do izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, načrtovanja in montaže. Brezplačno uredimo tudi potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije Eko sklada ter dokumentacijo za pristojnega distribucijskega operaterja. Celoten postopek traja od 8 do 10 tednov, sama montaža na objektu pa običajno le en delovni dan, z jamstvom, da gradbena dela ne bodo poškodovale vašega objekta in okolice.

Sončna energija: Lastna proizvodnja električne energije in energetska neodvisnost

Montaža fotonapetostnih modulov se praviloma izvede na streho objekta, v katerem je nameščen števec porabe električne energije. Če boste elektrarno postavili na stanovanjski objekt, ki je namenjen za trajno bivanje in če uporabna površina tega objekta ne presega 250 m2 v primeru enostanovanjske stavbe ali 120 m2 v večstanovanjski stavbi, ste upravičeni do znižane 9,5 % stopnje DDV. Ustreznost objekta za namestitev elektrarne preveri strokovnjak na ogledu.

Montaža se lahko izvede tudi na streho pomožnih oz. gospodarskih objektov (garaža, nadstrešek, kozolec, delavnica ali celo namenski solarni nadstrešek...), vendar je v tem primeru, zaradi 22 % stopnje DDV investicija dražja.

Tudi na tla se lahko namesti sončno elektrarno, vendar vam takšno izgradnjo odsvetujemo, ker je zaradi posebej prilagojene nosilne konstrukcije in 22 % stopnje DDV investicija dražja.

Sončne elektrarne subvencije

Za sončne elektrarne so na voljo različne oblike pomoči Eko sklada, tudi subvencija oz. nepovratna finančna vzpodbuda, kot ji rečejo. Preverite aktualne pogoje, navadno pa vam povrnejo do 20% stroškov naložbe, kjer vštevamo nakup in montažo opreme. Višina subvencije za sončno elektrarno je navzgor seveda omejena na max 180 EUR za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo.

Vedite, da vam vso potrebno papirologijo okoli subvencije lahko pomaga urediti ponudnik sončne elektrarne.

Kakšno površino potrebujem na strehi za solarno elektrarno?

Potrebna površina na strehi je odvisna vaših potreb po električni energiji ali drugače, od vaše pretekle porabe elektrike. Čez palec, od 21 m2 naprej. Sicer pa boste za sončno elektrarno z inštalirno močjo 4,5 kWp potrebovali nekje 32 kvadratnih metrov solarnih panelov na strehi.

Vzdrževanje sončne elektrarne?

Ker so solarni paneli povezani v nadzorno omrežje dobavitelja, vam bodo morebitno napako verjetno javili dobavitelji prej, predno jo boste sami opazili. Seveda priporočamo spremljanje delovanja vaše sončne elektrarne tudi z vaše strani, da ne bi “izgubili” preveč priložnosti proizvajanja lastne elektrike.

Edino potrebno vzdrževanje je čiščenje solarnih panelov, nekje na tri leta. Bolj pogosto čiščenje solarnih panelov priporočajo le, če domujete blizu prašnega makedama ali kamnoloma. Čiščenje lahko sicer izvajate samostojno ali z najemom specilaiziranega čistilnega servisa, vsekakor pa brez žičnatih gobic in čistilnih sredstev.

Pridobite različne ponudbe in cene za sončno elektrarno na ključ

Na koliko imate nastavljen termostat v ogrevalni sezoni?

Mikroposojilo na mikroposojilo – fotonapetost... 1
mpritr1  |  Ogromno nas tukaj zanimajo cene, subvenc...
Dvoslojno ali troslojno izolacijsko steklo? 2
Ton   |  Imam 12 let star okna PVC. To pomeni dvo...